Copilul meu are o problema – ce-i de facut?

      Pasul important pe care-l putem face, ca parinti, atunci cand sesizam o problema la copilul nostru, este sa apelam la specialist, pentru o evaluare a nivelului de dezvoltare psihomotrica, a nivelului intelectual sau a dezvoltarii neuropsihologica sau evaluarea comportamentului (problematic) al copilului. Pentru evaluare, specialistul nu este altul decat psihologul clinician, astfel ca trebuie sa verificati specialistul la care mergeti pe site-ul www.copsi.ro, in Registrul unic al psihologilor sa aiba competenta pe acest domeniu al evaluarii psihologice. Daca decideti sa mergeti la un psihoterapeut, evaluarea realizata de acesta nu are decat rolul de a-i servi în procesul terapeutic.

      Evaluarea dezvoltarii psihomotrice poate pune în evidenta potentialele probleme în dezvoltare si care se poate realiza cu ajutorul testelor sau scalelor de dezvoltare. Evaluarea psihomotricitatii este recomandata copiilor cu varste cuprinse între 0 si 6 ani.

      Evaluarea dezvoltarii neuropsihologice a copilului se realizeaza cu ajutorul bateriei de teste Nepsy, ce evalueza domeniile: atentie și funtii executive; memorie și învatare; limbaj; functionare senzorio-motorie; procesare vizuo-spatiala. Se pot evalua copiii cu varste cuprinse între 3 si 12 ani.

     Evaluarea nivelului intelectual, al inteligentei ca aptitudine generala se poate evalua cu ajutorul Matricilor Progresive Raven (varianta Color pentru copii și batrani, varianta Standard și Avansat pentru copiii mai mari de 6,5 ani si adulti).

     Puteti realiza o evaluare complexa a nivelului de dezvoltare a copiilor cu varste cuprinse intre 6/7 ani si 19 ani, evaluare ce presupune investigarea: dezvoltarii neuropsihologice a copilului și adolescentului, a personalitatii, a nivelului intelectual, a valorilor si intereselor, a emotiilor si comportamentului și a strategiilor de invatare.

    Evaluarea comportamentului (problematic) se realizeaza cu ajutorul interviurilor clinice cu parintii/persoanele care au în grija copiii, educatorii/învatatorii, a observatiei si chestionarelor specifice.

Mirela Tiganas

Psiholog clinician specialist