CAND POT SPUNE DESPRE COPILUL MEU CA ARE O PROBLEMA?

           Ca parinti, ne intrebam de multe ori care si unde este granite intre „normalitate” si „problematic”. Ce probleme trebuie sa-mi atraga atentie mie, ca parinte? Cand sa stiu ca a sunat alarma pentru face ceva, a merge la un specialist, a-mi pune cateva intrebari legate de „normalitatea” comportamentelor copilului meu?

         Este foarte adevarat ca fiecare copil este unic si are propriul sau ritm de dezvoltare, insa la fel de adevarat este ca fiecare etapa a dezvoltarii are limite de varsta, astfel ca daca bebelusul are 6-7 luni si nu sta in sezut sau are 15 luni si abia vocalizeaza, atunci aceste lucruri nu sunt in regula si trebuie sa apelez la un specialist.

       Cand decalajul dintre comportament si varsta/etapa de dezvoltare la care acest comportament este achizitionat de majoritatea copiilor este mare, alarma trebuie sa sune puternic si sa va adresati unui specialist, pentru ca poate fi vorba de o intarziere in dezvoltare.

       Cand copilul este integrat in colectivitate, merge la gradi sau la scoala, iar institutia respectiva atrage atentia asupra anumitor aspecte comportamentale sau de dezvoltare ale copilului, fiti atent sa vedeti daca se manifesta si acasa sau in alte situatii si cereti mai multe detalii de la gradi sau scoala (ce face/nu face concret copilul dumneavoastra, cat de des se intampla, cu cine este copilul cand se intampla, cum reactioneaza cei din jur, cat dureaza).

            Un comportament este considerat problematic daca:

  • este neconcordant cu varsta cronologica a copilului (unui copil de 3 ani i se poate permite o criza de furie fara a fi considerata problematica, dar unuia de 6-7 ani, nu);
  • frecventa comportamentului (cat de des se intampla) este mare;
  • durata comportamentului este, si ea, mare;
  • situatiile in care acel comportament se manifesta (acasa, la scoala, la gradi, la magazin, in parc, cu strainii etc) sunt cat mai numeroase.

Mirela Tiganas

Psiholog clinician specialist