A IMPARTI SAU NU JUCARIA CU CEILALTI COPII?

        Sunt martora, de multe ori, la situatii in care copiii impart sau ba jucarii si sunt martora si la conflicte care apar dupa… O fi bine sau ba sa invatam copiii sa imparta cu ceilalti?

     Psihoterapeutul John Gottman a condus un experiment cu scopul de a studia cum anume se formeaza prieteniile in copilarie. A selectat copiii de aceeasi varsta care nu se cunosteau intre ei si i-a lasat sa se joace unii cu ceilalti. Copiii s-au intalnit de-a lungul mai multor sesiuni, timp de o luna, iar sesiunile lor de joaca erau filmate.

       A constatat faptul ca viitorii prieteni erau cei care discutau si cadeau de acord asupra unei activitati care sa le placa amandurora, in timp ce copiii care nu reuseau sa discute, sa descopere interesele si ceea ce le facea placere amandurora nu deveneau prieteni. In acelasi timp, cei care deveneau prieteni erau mult mai dispusi sa impartaseasca emotii, informatii despre ei insisi, in comparatie cu cei care nu reuseseau sa devina prieteni. Increderea in celalalt a fost elemental de baza in construirea prieteniei.

      Ce e de invatat din asta? Ca este recomandat sa ne invatam copiii sa imparta jucariile si activitatile cu ceilalti daca vrei sa-i invatam cum sa-si faca prieteni.

Mirela Tiganas

Psiholog clinician specialist